Tuesday, September 29, 2009

Tip menabung/berjimat tapi bukan kedekut


Selama ini ramai orang kata kalau orang itu berjimat... orang itu akan dicop sebagai kedekut. Tapi kita semua kena kedekut tapi kena pada tempatnya.. bukan kedekut hj bakhil.. kedekut si invester... kita kena ubah konsep berjimat dan menyimpan.


Pagie tadi aku berpeluang tengok TV3 MHI, Irfan Khairi dan abangabu bagi talk pasal Simpan Challenge 2009. Aku tertarik dengan talknya dan salah satu tips yang dibagi adalah... dengan menabung segala duit syiling yang ada setelah balik kerja...


Amalan ini adalah mudah tapi jarang dibuat/diamalkan oleh kita semua. Aku memang setuju dengan amalan ini kerana aku dah buat. tapi aku hanya buat pada duit syiling 50sen. Selama 6 bulan aku simpan duit 50sen.. aku dah berjaya kumpul rm200++... mudah kan...

Kalau aku menabung segala duit syiling sure leboih dari rm400 dapat dikumpul. Lepas ini aku akan cuba dengan amalan menggunakan duit kertas sahaja dan duit syling akan dimasukkan di dalam tabung. aku nak test selama sebulan (bulan 10) berapa banyak yang aku boleh simpan...

Nak info lanjut tentang Simpan Challenge 2009 bolehlah lawati http://www.irfankhairi.com/blog/ atau http://abangabu.com/

13 comments:

PG said...

Salam Keown.
Selamat Hari Raya.Maaf Zahir Batin.
Very good tips.
Keown,amboduk tunggu article demo berkenaan dengan bisnis buku tu :)

PG
-Hafizi Abdullah
20rejab.blogspot.com

KEOWN said...

salam PG.... selamat hari raya juga..

mmm pasal buku tue.. belum finalise lagie.. tengah deal ngan suplier tentang komisen... susah gak nak tembus rege yang menarik.. company kecik lah katanya.. cubaan nie

Lukeman Yusoff said...

Salam, very good tips..Duit2 syiling aku biasanya anak2 je yg simpan dlm tabung (1 tabing), pastu bila dah penuh & nak masukkan dlm bank kena bagi 3 utk 3 orang penabung

Lukeman Yusoff said...

Selamat Hari Raya jgk utk tuan tanah..UKM bukan ada supplier sendiri ke utk supply buku? Ataupun Tuan sendiri dah ada company utk supply buku???

Biasanya kalau pegi pesta buku ngan supplier main campak2 je kan buku dlm troli, pastu seme supplier bayarkan huhu....Kalau boleh buat camni best laa, dpt ngan publisher harga diskaun tp jual kat UKM harga belakang buku hehe...adakah ini caranya??? Aku juga ingin belajar caranya utk supply buku kepada UniKL :)

KEOWN said...

man..

jual buku nie nak kena ada network.. susah sikit lah memula nie..

UKM memang ada koperasi buku.. tapi pensyarah boleh ambik mana yang diorang nak

aku kalau pergi pesta buku.. wakil jabatan memang ambik apa aje buku yang berkaitan... then library akan select buku mengikut budget.. heheheh tengok sekali beli belasan ribu dan kekadang sampai 40k setahun..

tengoklah apa yang boleh dibuat permulaan ini

Lukeman Yusoff said...

Member aku ada di UMP, dia pun ada buat company sendiri (letak nama adiknya kalau xsilap) utk supply2 buku & barang2 pada lab.....Dia kata drp bagi pada supplier2 luar baik dia buat sendiri & harga pun lebih kurang sama je.....

Baru ku teringatkan kawan ku ini, hehe...boleh calling2 ni utk dptkan ilmu2 supllier pada U. Nanti kita share sama2 & raya haritu xsempat nak jumpa dia (member sebelah kg je sebenarya tp xsempat nak jumpa, biasalaa raya & lagipun rumah dah 2 :) ) & dia pun busy ngan homestay kat KB. Time raya homestay area kelantan fully booked, mewah2.

PG xde main homestay area kelantan ke? Masyuk tuh. Aku belum berpeluang lagi. Tgh mengintai2 peluang jgk ni. Tgu deal terrace ni settle inshaAllah kita attack homestay area2 hot & org belum explore (opss ada lg ke hot area yg belum di explore. Kalau cari sure jumpanya, yg xcari je xjumpa, tol x?)

Lukeman Yusoff said...

Keown, bila mau jumpa daa? Dah lama aku ingin menuntut ilmu dgn Tuan. Banyak ilmu2 rusuk yg ingin ku belajar haha.....Xde dtg rumah baru ke? Dtg singgah2la rumah aku & calling2la

KEOWN said...

man.. bagus tue.. kawan ko dah mula.. aku baru nak menapak.. baru nak mula berjinak2...

homestay area kelantan bermusim.. kalau raya memang tak cukup sebab ramai balik kg.. tapi rumah tak muat.. so sewa homestay lah kan...

aku now ada kat awana kijal lagie... ada outstation kat sini.. nanti aku balik kl kita jumpa...
banyak gak aku nak berkongsi dan menuntut ilmu dari ko nie.. hehhehe

>>>>>>> N <<<<<<<<<< said...

bagus cad. menyimpan ni..hubby mmg simpan duit syiling ni dr dulu psl x suka bawak duit syiling
9wallet lelaki mmg x de tmpt simpan syiling)...
skrg ni kami akan beri anak2 utk masuk tabung dorang je

azlina said...

betul n. duit laki aku yang aku simpan main2 pun setahun dapat gakrm 900. tu baru syiling ajer belum duit seringgit2 yang ditabur ntah mana2 jer

KEOWN said...

kadang kadang kita tak sedar kan... apa yang kita buat sebagai hobi tue.. adalah salah satu sumber untuk menyimpan... walaupun jumlahnya kecil tapi lama-lama banyak.. macam as.. boleh dapat rm900.. banyak tue

x-po said...

aku pun xsbr nk tggu kemunculan simpan challenge ni..tgl bpe ari je lg

KEOWN said...

dah nak mula nie....